Jei kada važiuosite pirmuoju Naujosios Zelandijos greitkeliu į pietus, nepatingėkite išsukti iš jo nepasiekę Dunedino miesto. Neišvaizdi rodyklė „Moeraki“ jus nukreips į porą gerų vietų. Viena pamalonins akis ir paskatins smalsumą, o kita – sužadins apetitą ir patenkins alkį.
Tais laikais (plius minus 180 milijonų metų),
kai šis žemės masyvas atsiplėšė nuo priešistorinio Pangėjos superkontinento,
planeta dar nebėgiojo ir nestriksėjo žinduoliai. Todėl teritorijoje, kurią šiuo
metu vadiname Naująja Zelandija, jų irgi nebuvo iki pat žmonių (bei juos
lydinčių gyvių) invazijos prieš kelis šimtmečius.
Būtent todėl ten per milijonus metų buvo
įsigalėję didžiuliai neskraidantys paukščiai moa, kurie buvo gerokai stambesni
už stručius, bet maoriai pasistengė, kad šių skanių milžinų neliktų dar iki
baltųjų atvykimo.
Dabar salose yra likę smulkesnių keistų
paukščių, kurie visur vaikšto pėsti, bet atvykėliui pirmą ryškiausią įspūdį
palieka ne jie. Tai – kažkoks sunkiai apčiuopiamas šviežumo, naujumo, iki galo
neįsisavintos ir nenutryptos vietos jausmas.
Tai, ką
praleidai mokykloje
Keliaudamas po šią šalį nejučia pasijunti
tarsi biologijos, botanikos ir geologijos studentas, kuris neišklausęs teorijos
yra pasiųstas atlikti praktiką. Tai, apie ką galbūt aiškino vidurinėje
mokykloje, ten pamatai savo akimis ir nori nenori imi žavėtis To, Kuris Tai
Sukūrė fantazija bei išradingumu.
Moerakis – puiki vieta pradėti pažintį su
gamtos stebuklais, kai akis dar neišpaikinta idealių vaizdų ir nuolat
besimainančio kraštovaizdžio. Tai būtų tiesiog dar vienas laukinis paplūdimys
su aukštomis kopomis, jūros nugludintomis medžių šakomis, juodais žolių
gniutulais ir granito uolomis, jeigu ne tie keisti objektai smėlyje.
Iš tolo tai atrodo kaip keista beformė akmenų
sangrūda, bet su kiekvienu žingsniu aiškėja: tai šis tas iki šiol neregėto. Kas
nėra aplankęs mūsų Puntuko ir ant jo užsiropštęs? Tikrai didelis ir gražus
akmuo. Moerakio rieduliai mūsiškiui milžinui nusileidžia dydžiu, bet jų
forma...
Tobulos sferos, lyg ištekintos priešistorinių
milžinų dirbtuvėse ir numestos nykštukams stebėtis. Dešimtys rutulių, nuo metro
iki daugiau nei dviejų skersmens, vieni nugrimzdę giliau, kiti mažiau. Kai
kurie jau suskaldyti nesibaigiančių vandens ir vėjų atakų, kiti – kaip užvakar
nukalti.
Moerakio pliažą žmonės lanko, stebi ir stebisi
jau nuo XIX a. vidurio, kai buvo
padaryti pirmieji jų piešiniai. Po to akmenis daug kartų tyrė, kol nustatė, kad
tai – smėlio, purvo, dumblo ir molio dariniai, per milijonus metų sutvirtinti
kalcio karbonato. Banali sandara, nerealus rezultatas. Todėl tai – vienas
dažniausiai fotografuojamų ir lankomų objektų Naujojoje Zelandijoje, kurioje
įspūdingų vietų tikrai netrūksta.
Dovanos
ir prekės
Ši pramoga – nemokama, kaip ir daugybė kitų
įsimintinų objektų. Tiesa, sužvarbus vėjo čaižomame paplūdimyje galima užsukti
į suvenyrų būdelę kopose ir ten palikti porą dešimčių vietinių dolerių (1 NZD
yra 2 litai) už suvenyrą su garsiųjų akmenų vaizdu arba šiek tiek daugiau – už
vilnonę striukę, pirštines, kepures ar šiltus batus.
Kelionė nuo Kraistčerčo iki šių vietų –
nelabai sudėtinga, bet ilgoka. Todėl verta čia apsistoti nakvynei.
Neieškantiems prabangos puikiai tiks „Moeraki Motor camp“ stovykla, kurioje
galima išsinuomoti ir vietą palapinei, kotedžą.
Pastarasis atsieis 180 litų nakčiai. Naujoji
Zelandija – nepigi šalis, todėl geriausia gyventi ten, kur įrengtos virtuvės,
ir gerokai sutaupyti gaminantis maistą savarankiškai.
Kur čia
pavalgyti?
Tačiau Moerakis – ne ta vieta, kur reikėtų likti
vakarieniauti namie. Pačiame kaimo pakraštyje, šalia pakrantės, bet ant aukšto
skardžio įsikūręs garsusis restoranas „Fleurs Place“. Jo įkūrėja ir savininkė
F.Sullivan sugebėjo šią žvejo sodybą nuošalioje vietoje paversti gurmanų
traukos centru. Apie šią vietą parašyta daug ir gražiai. Aš apie ją pirmiausia
perskaičiau „Lonely Planet“ knygoje, o paskui pasitikrinau faktus kituose
visiems prieinamuose šaltiniuose.
Žuvis iš šalia tyvuliuojančios įlankos
ištraukiama ryte, o kepama, verdama ir troškinama vakare. Austrės – nuo
aplinkinių uolų, omarai – iš to paties gero seno Ramiojo vandenyno. Virėjai –
užsitarnavę gerą vardą Prancūzijos ir Anglijos restoranuose. Aplinka – kaip
tikroje užpraėjusio amžiaus pajūrio tavernoje. Kainos – panašios į vilnietiško
„La Provence“, bet kai kurie patiekalai – pigesni.
Po pirmosios paros kivių žemėje išvada peršasi
tokia: bus gražu ir skanu, tačiau nepigu. Prisiminkite šį paprastą faktą, kai
džiūgausite už gerą kainą „nukalę“ bilietus į Oklendą.
Komentarai
Rašyti komentarą