Du žavingi vaikigaliai su žirafa ir papūga šoka aplink kokoso palmę
dainuodami Eurovizijos finalo vertą šlagerį „Čiunga čianga“. Šį seną rusišką
filmuką nejučia prisimeni atgavęs kvapą po tolimų skrydžių ir pradėjęs gyventi
Fidžio laiku. Nes tai yra vieta, kur katino dienų režimu gali gyventi ir žmogus.
Manęs čia vis klausia: o kodėl būtent Fidžis, o ne koks nors Taitis, ar Bora Bora? Aišku, ten irgi gražu, prancūzų tapytojo Paulio Gauguino dėka į tas salas jau šimtą metų traukia minios turistų, o viskas nuglaistyta kaip kokiuose Havajuose. O štai Fidžis – kas kita.
Žinoma, tai irgi populiari atostogų vieta – ypač
amerikiečiams, bet išsaugojusi kažką tokio laukininko, pirmapradžio, tai, ko
iki šiol nesugebėjo globalizacijos procesai, nušluojantys tautų tradicijas ir
suvienodinantys net tolimiausias planetos vietas.
Nepamenu, kada išgirdau tą skambų žodį iš keturių raidžių –
„Fiji“, bet noras aplankyti tą vietą gyvavo nuo tų laikų, kai regėjau filmo
„Trumeno Šou“ veikėjo bergždžius ketinimus ištrūkti iš filmavimo studijos, kuri
sudarė visą jo pasaulį ir nuvažiuoti į Fidžį. Jam tokį pat nepasiekiamą kaip ir
daugeliui mūsų, gyvenančių taip toli nuo tų Ramiojo vandenyno salų. Bet
Trumenas galų gale ištrūko. O aš, pasitaikius progai, aplankiau Fidžį.
Ir galiu atsakingai pareikšti – tai yra viena gražiausių
vietų, matytų penkiuose žemynuose. Žinoma, ne visa – kaip ir visur ten esama
itin nemalonių kurortų, betoninių daugiaaukščių, komunalinių baseinų ir viso
kito gėrio, skirto masiniam turizmui. Bet nuo to labai lengva pabėgti, nes
Fidžyje daugybė salų kiekvieno poreikiui, skoniui ir galimybėms.
Didžiąją laiko dalį praleidome trečioje pagal dydį Taveunio
saloje, kuri net pagal Fidžio standartus laikoma „atsipūtusi“ ir atsilikusi. Būtent
tai, ko mums ir reikia. Ypač po užkimštų penkių juostų greitkelių Los Andžele
ir Kalifornijos minių.
Pasaulio pakraštys
Fidžis kartas nuo karto vis sušmėžuoja Holivudo produkcijoje.
Turbūt pamenate Tomą Hanksą, daužantį kokoso riešutus į uolą ir beviltiškai
šaukiantį „Vilsonai!“ tinklinio kamuoliui? Juosta „Prarastasis“ buvo nufilmuota vienija Mamanukos grupės salelių –
ji iš tiesų yra negyvenama, bet kelis kartus per dieną ten stabteli turistų
kateriai. Kitas filmas, išgarsinęs šią jūrų valstybę – „Žydroji lagūna“. Pirmoji
dalis su aktore Brooke Shields sukurta gražiose, bet sausose Jasavos salose, antroji,
kur vaidino Mila Jovovich – Taveūnyje, kuri mus labiausiai ir sudomino.
Džiunglės, kalnai, kriokliai, paplūdimiai – motina gamta
šioje vietoje yra išsaugojusi pirmapradį grožį, o sala vis dar gyvena ne iš
turizmo, o žemės ūkio. Elektrą gamina generatoriai, kurortų nėra. Tiesa, reikalai
ir čia jau keičiasi: kelias, žiedu juosiantis kelią šen bei ten išasfaltuotas, yra
keletas gerų viešbučių, dukart per savaitę atplaukia keltas su prekėmis, kasdien
leidžiasi lėktuvėlis iš sostinės. Bet tai tebėra pasaulio pakraštys ir dar
ilgai juo bus.
Blogo skonio ženklas
Fidžis – viena paskutinių vietų Žemėje, kur palyginti
neseniai buvo valgomi žmonės. Vietiniai šia tema kalba nenoriai – mieliau apie
regbį ir orą. Eini sau miško takeliu, fotografuoji palmes ir papūgas, ir staiga
regi artėjančius vyrus su ilgomis mačetėmis rankose. Kai pagalvoji, kam tie
šveitrūs įnagiai buvo naudojami Ruandoje ir Konge, pasidaro kiek nejauku, nors
ir supranti esąs viename saugiausių pasaulio kraštų. O jie priėję stabteli, sveikindamiesi
sušunka džiaugsmingąjį „Bula“, ir išnyksta už posūkio. Per visą laiką Fidžyje
nesutikau nė vieno vietinio, kuris nebūtų šitaip pasisveikinęs. Neregėtas
draugiškumas.
Žiūrint į tuos geraširdžius,
paprastus žemdirbius su plačiomis šypsenomis suku įsivaizduoti kanibalizmą, kuris
daug amžių čia buvo įprastinė karo ir taikos procedūra, užsibaigusi tik XIX
amžiaus antroje pusėje.
Yra išlikę nemažai europiečių liudijimų apie šį paprotį, kuris
buvo savaime suprantamas valdžios vyrams ir moterims, o dažnai – ir paprastiems
žmonėms. Nieko bendro su badu ar žvėriškumu. Tiesiog šitaip laukinis žmogus
rojaus salose įtvirtindavo savo valdžią pavergtai genčiai ar išreikšdavo
požiūrį į nemalonę užsitraukusį misionierių.
Dabar Fidžio virtuvėje – visai kiti patiekalai, o tai, ką
paruošia jų darbščios virėjos džiugina net iš Pietų Prancūzijos užklydusius
gurmanus. Tiesa, tokių čia nedaug, turistai atvyksta iš artimesnių kraštų – JAV,
Kanados, Australijos, Naujosios Zelandijos. Apie Lietuvą, suprantama, beveik
nieko nėra girdėję, nors aš pats pažįstu tik du lietuvius, kurie yra lankęsi
Fidžyje.
Apie šį keistą paprotį ir potyrį – kitą kartą.
Komentarai
Rašyti komentarą